Skip to content Skip to footer

פרופיילינג

פרופיילינג הנו פרופיל אישיות, הנקרא גם פרופיל התנהגותי או בדיקת אישיות, הוא תחום המכסה מגוון עצום של כלים ופתרונות: הכל מכלים טכניים וקליניים ועד לפתרונות עסקיים. חלקם משתמשים במאות שאלות כדי למדוד עשרות משתנים, אחרים פשוט מזהים אדם כשייך לקטגוריה מסוימת. עם זאת, עם זאת, כל הגישות הללו מציעות את אותו הפתרון הבסיסי: הן מזהות תכונות של אישיות באופן שנועד להיות שימושי בהבנה ובניבוי התנהגותן.

מה מודד פרופילר?

'אישיות' היא מילה שקשה לקבוע את משמעותה. בשימוש נפוץ, למשל, רוב האנשים יחשבו שגורמים כמו אינטליגנציה או כישרון מתמטי הם חלק מאישיותו של אדם, אבל גורמים כמו אלה נמצאים מחוץ לתפקיד של פרופיל אישיות במובן שאנו מתכוונים אליו כאן. במקום זאת, אנו עוסקים במודלים של הדרכים שבהן אדם נוטה להתנהג, והתכונות הבסיסיות המתארות את הדפוסים הללו. דוגמאות לסוגי הדברים שאנו עשויים למדוד יהיו אסרטיביות, שליטה עצמית, החלטיות, זהירות וכו'. זו חלק מהסיבה שאנו מעדיפים לעתים קרובות לדבר על פרופיל 'התנהגותי' ולא על 'אישיות', כדי להבהיר את ההבחנה.

היתרונות של פרופילים

לא קשה לדמיין את סוגי היתרונות שסוג זה של פרופיל יכול להביא. אם יש לנו מושג על סוג המניעים והדחפים הטמונים בגישתו של אדם לעבודתו, זה אפשרי: להבין מה גורם לאדם לפעול בדרכים שהוא עושה, להניע אותו לקחת על עצמו משימות חדשות ומאתגרות במונחים שלו, לחזות כיצד הוא צפויי להגיב במצבים שונים ולבחור את האנשים הטובים ביותר עבור משימות או תפקידים מסוימים.

אלה לא רק יתרונות תיאורטיים: הם יכולים להתממש בפועל אלא מודל חזק מספיק – ואפילו אוטומטי במקרים מסוימים. לדוגמה, עיין בקובץ עובדות זה לפרטים על האופן שבו הכלי דיסקוס יכול להתמודד עם תהליך הבחירה, מתודולוגיה לתיאור נטיות אישיות שבהן וריאציות בתוך האדם על פני הקשרים חברתיים מתווים במונחים של התנהגויות שמעוררות מצבים מסוימים והחשיבות של הבנת ההתנהגות האנושית.

אנשים רבים מניחים שפרופיל התנהגותי משמש רק בתחומי הפלילים והפורנזיות. עם זאת, השימוש בפרופילים נעשה יותר ויותר לצורך גיוס עובדים, משאבי אנוש, החלטה על המועמד הטוב ביותר לקידום, מטרות חינוכיות ועוד ועוד. יצירת פרופיל היא טכניקה שימושית לעזור לגלות יותר על אנשים – כיצד להחליט על המועמד האידיאלי לעבודה מסוימת, התכונות האישיות המסוימות שמפגינים פושעים, תכונות אישיות ותכונות שמפגינים ילדים עם צרכים חינוכיים מיוחדים וכן הלאה.

פרופיל עוזר לנו לשרטט איך אדם באמת נראה, תכונות אישיות ומאפיינים שלו. זה יכול לעזור לנו לקבוע: אם אדם מתאים לתפקיד או מקצוע מסוים בין אם יש להם מאפיין מסוים, כמו אינטליגנציה או נרקיסיזם, בין אם יש להם הפרעת אישיות או דפוס התנהגות מסוים, כגון דפוס התנהגות מסוג A או הפרעת אישיות אנטי-חברתי, מצב בריאות הנפש שלהם ואם יש להם תנאים קליניים כלשהם.

זה יכול לעזור גם בדרכים אחרות, כגון: איזה סוג לקוח יקנה מוצר מסוים, איזה סוג של מאפיינים ילד עם צרכים חינוכיים מיוחדים עשוי להציג כו'.

פרופיל התנהגותי הוא דרך מצוינת להעריך ולזהות את הגדרות 'ברירת המחדל' ההתנהגותיות של אדם. אם מיישמים אותו נכון, זה יכול לשפר מאוד את המודעות העצמית של אנשים במקום העבודה. במילים פשוטות, פרופיל התנהגותי מזהה את ההתנהגויות התת-מודעות המרכיבות את ה'העדפות' שלנו. אלו הם אלו שאנו נסוגים אליהם לעתים קרובות כאשר אנו בלחץ.

פרופיל נכון (המכונה לפעמים הקלדת אישיות) מסוגל 'להקליד' אנשים. זה אומר שהם יכולים לזהות את עצמם, כמו גם היכן וכיצד אנשים אחרים שונים. הקלדת אישיות היא מרכיב משמעותי בשיפור המודעות העצמית, הבסיס להשפעה יעילה ומנהיגות של אחרים.

ישנם מספר סוגים שונים של פרופילים ואינדיקטורים אישיותיים. חלקם מתמקדים בגלוי בהעדפות או ברירות מחדל של אדם; אחרים מתמקדים יותר במניעים ובתשוקות הפנימיות של האדם.

אז איך אפשר להשתמש בו וליישם אותו?

ניתן להשתמש בפלטי פרופיל התנהגותי במספר דרכים כגון…

1. התפתחות התנהגותית – כחלק בלתי נפרד מהגישה הייחודית שלנו לאימון התנהגותי, נקודת מוצא חיונית היא מודעות עצמית והכרה עצמית. פרופיל התנהגותי הוא חלק מרכזי בעזרה לאנשים להפוך למשפיעים טובים יותר על ידי לימוד 'להגמיש בסגנון' במצבים מסוימים.

2. גיוס עובדים – לסייע לעסקים בגיוס פנימי וחיצוני. זה לא קשור לטוב ולרע, טוב או רע. מדובר על מידת ההתאמה של האדם לתפקיד המדובר בהתבסס על העדפות ההתנהגות ו'ברירות המחדל' שלו.

3. עבודת צוות – לעזור לעסקים לשפר את האפקטיביות של עבודת צוות הן בתוך והן בין צוותים. צוותים בעלי ביצועים גבוהים הם בחלקם בעלי ביצועים גבוהים בגלל החתך של העדפות התנהגותיות בתוך הצוות וההבנה בין אנשים. לעזור לאנשים לעבוד טוב יותר ביחד על ידי הבנת העדפות ההתנהגות שלהם ושל אחרים היא חזקה מאוד.

פרופיילינג התנהגותי פלילי.

פרופיל התנהגותי הוא תהליך שבו הראיות ההתנהגותיות, (התנהגות נצפית, מאפייני זירת פשע, התנהגות מילולית, מינית ופיזית, ראיות פיזיות וקורבנות), מנותחות ומנוצלות לבניית פרופיל התנהגותי של העבריין. ניתן לראות פרופיל כצורה של סיווג רטרו, או הנדסה לאחור, תהליך של סיווג, הפועל לאחור. ניתן לראות בכך ניסיון מושכל למתן מידע מפורט לגבי סוג מסוים של עבריין, כמו גם שרטוט של דפוסי התנהגות ונטיות שמפגין העבריין,   ניתן לתאר פרופיל פסיכולוגי פלילי כטכניקה המשמשת במהלך חקירה לפיה מנותחות התנהגויות פשע לצורך זיהוי מאפיינים אפשריים של עבריין.

קיימות כמה  הנחות מסוימות בתהליך הפרופיל:

1) זירת הפשע משקפת אישיות: הנחה בסיסית של פרופיל פסיכולוגי היא שזירת הפשע משקפת את אישיותו של העבריין. לפיכך, באמצעות הערכה של הזירה ניתן לחזות את סוג אישיותו של העבריין, ומכאן לצמצם את היקף החקירה לסוגים מסוימים של אנשים.

2) אישיותו של העבריין לא תשתנה: מומחי אישיות רבים מסכימים כי ליבת אישיותו של הפרט "מתקבעת" עד שהגיע לגיל ההתבגרות, וביסודו היא נשארת זהה לאורך זמן. גם האישיות ה"פושעת" לא תשתנה באופן קיצוני, אך ייתכנו שינויים עקב זמן, נסיבות ופעילויות אחרות.

3) החתימה תישאר בעינה: חתימתו של עבריין היא האופן הייחודי בו העבריין מבצע את הפשע. לדוגמה, ביטויים מסוימים שאנס משתמש עם הקורבנות או אופן ספציפי שבו העבריין עוזב משהו או לוקח משהו מהמקום. קיים בלבול מסוים לגבי ההבדל, אם בכלל, בין החתימה לשיטת הפעולה. החתימה היא הגינונים הייחודיים הקיימים במהלך הפשע, בעוד ששיטת הפעולה מתייחסת לאופן שבו העבריין מבצע את הפשע.

פרופיל עבריינים, הידוע גם בשם פרופיל פלילי, הוא אסטרטגיית חקירה המשמשת רשויות אכיפת החוק כדי לזהות חשודים סבירים, ושימשה את החוקרים כדי לקשר בין מקרים שאולי בוצעו על ידי אותו עבריין פשעים מרובים עשויים להיות מקושרים לעבריין ספציפי וניתן להשתמש בפרופיל כדי לחזות את פעולותיו העתידיות של העבריין שזוהה.